Villalanka - suomalaista luksusta | Myssyfarmi
natural dyes, hand-dyed wool

Villalanka - suomalaista luksusta

natural dyes, hand-dyed wool

Villalanka - suomalaista luksusta

Villalanka - suomalaista luksusta

"Tiesitkö, että vain käsinpestyssä villassa on lanoliini, lampaan villan rasva, tallella? Lanoliini tekee villasta älyttömän pehmeää ja luontaisesti vettä hylkivää."

 

Jos jokin tekee tuotteistamme erityisiä, se on mummojen lisäksi käyttämämme villa. Mielestämme suomenlampaan luomuvilla on maailmanluokan tuote, joka odottaa löytämistään. Se on kiillossaan ja pehmeydessään liki merinovillan veroista, ja sen luontainen värispektri on upea: Mustien, valkoisten ja ruskeiden lampaiden villan sävyt ovat kauniita ja niitä sekoittamalla syntyy lisää näyttäviä, luonnollisia värejä. Itseasiassa suomenlammas ja merinolammas ovat maailman ainoat lammasrodut, joiden villakuidussa suomut ovat sisään eikä ulospäin, mikä vaikuttaa oleellisesti villan pehmeyteen.

Myssylanka on peräisin suomalaisilta luomulammastiloilta ja sen kehrää Pirtin Kehräämöön (www.pirtinkehraamo.fi), joka myös pesee villan. Villan täydellinen jäljitettävyys on meille tärkeää, näin pystymme takaamaan villan luonnonmukaisuuden.Villoja Myssyfarmille ovat toimittaneet seuraavat luomutilat: pitkäaikainen yhteistyökumppanimme Rintalan luomutila Pöytyän Yläneeltä, Bovikin tila Tammisaaresta, Jokelan, Jylhän ja Keron lammastilat Lohtajalta, Mikkolan lammastila Halajalta, Noittaan tila Niiralasta, Paavilan tila Hatsolasta, Polson tila Sykäräisistä, Ranta-Niemelän tila Lohtajalta, taitelija Osmo Rauhalan tila Nokialta, Sipilän tila Liedosta, Tienhaaran tila Tarvasjoelta sekä Tolvilan Kartano Akaasta. Maksamme lampureille villasta reilun korvauksen.

Suomalaisesta villasta tällä hetkellä 60-80% hävitetään kompostoimalla tai polttamalla, sillä villalla ei ole markkina-arvoa, joka kattaisi työkustannukset. Tämän me haluamme mullistaa, tulevaisuudessa kaikki villa päätyy hyötykäyttöön.

Villa pestään vaatimuksestamme vain kevyesti, jotta sen luontainen rasva eli lanoliini säilyisi. Lanoliini pitää villan pehmeänä, erittäin ihoystävällisenä ja luonnostaan vettä- sekä likaahylkivänä. Raakavillassa lanoliinia on painosta noin 20% ja käyttämässämme langassa sitä on yhä jäljellä noin 5% painosta. Normaalisti villateollisuus erottelee lanoliinin villasta kemiallisesti ja myy sen kosmetiikkateollisuudelle.

Syyskuusta 2019 alkaen lankojen käsinvärjäämisestä vastaavat Myssyfarmin omat työntekijät Myssyn päämajassa Haverin koululla.