Meistä

Isäntä & Emäntä

Isäntä, Janne Rauhansuu, tai Mr. Myssy. 

Myssyfarmin isäntä Janne Rauhansuu tunnetaan myös herra myssynä. Janne on entinen ammattisurffaaja FIN-24, lajina purjelautailu. Hän kiersi maailmaa liki 15 vuotta kilpaillen huipulla ja saavuttaen mm. Euroopan mestaruuden (2001). Nykyään Janne on ylpeä maanviljelijä ja perheenisä, joka rakastaa peltojaan ja metsiään aivan kuten hänellä oli tapana rakastaa tuulta ja aaltoja. Tämä on yhdistelmä, joka inspiroi häntä myös neulomisessa. Vuodesta 2006 alkaen Janne on neulonut yli 1000 myssytuotetta.

Myssyfarmin arjessa Janne vastaa etenkin viljelystä, öljynpuristamosta ja ruoantuotannosta sekä hoitaa toimitusjohtajan tehtäviä. Janne on myös Suomen Luomuliiton varapuheenjohtaja ja kysytty puhuja alan koulutuksiin sekä hankkeisiin. Vaikka myssyjen neulominen on jäänyt vähemmälle, ei taika ison miehen isoilla kätösillään neulomista myssyistä ole kadonnut mihinkään – näky on aina yhtä maaginen.

 

Emäntä, Anna Rauhansuu

Myssyfarmin emäntä Anna Rauhansuu on luonut uransa mainostoimistossa yhdistäen sen myöhemmin emännän kunnioitettuun rooliin. Anna on Pöytyän maatalousnaisten jäsen neljännessä polvessa ja hänelle emännän taitojen osaaminen tulee verenperintönä. Hän pitää Myssyfarmin elämäntyylin valokuvaamisesta ja kuvien jakamisesta myssy-ystäviemme kanssa. 

Anna on myös Myssyfarmin luova johtaja, joka vastaa tuotteiden suunnittelusta, kuvasuunnittelusta ja mummojen neulomuksista.

Myssymummot

Terttu, Salli, Soili, Anneli, Ritva, Eeva, Päivi, Rahkis, Outi & toinen Ritva

Myssymummot ovat paikallisia isoäitejä ja eläkeläisrouvia, joille kutominen on intohimo. Terttu, Salli, Soili, Anneli, Ritva, Eeva, Päivi, Rahkis, Outi ja toinen Ritva ovat erottamaton osa Myssyfarmia. He eivät ole kiikkustuolissa istuvia perinteisiä mummeleita, vaan aktiivisia eläkeläisiä, jotka tykkäävät myös matkustaa, hoitaa jälkikasvua, käydä tansseissa ja onpas Terttu-mummo luvannut kokeilla suppailuakin! 

Ainakin kerran kuussa kokoonnumme farmille ompeluseuroihin kahvittelemaan, juoruamaan - ja nauramaan. Samalla tietysti jaetaan uusimmat neulontavinkit ja otetaan uudet mallit työn alle.

Myssymummot ovat nähneet elämää ja niinpä he taitavat neuloja jokaiseen myssyyn vähän elämänviisauttaan mukaan. Mummot ovat ylpeitä työstään ja niinpä voit löytää heidän nimensä ostamastasi myssystä.

myssy grannies, myssymummot

Mutta miten kaikki alkoi?

Myssy-ystävät, jotkut teistä varmasti tietävätkin jo tarinan kutovista eläkeläismummoista ja superpehmeästä Suomenlampaan luomuvillasta – mutta miten tähän päädyttiin ja mistä kaikki alkoi? Ymmärtääksesi taustat, meidän ei tarvitse palata lapsuuteemme asti, jolloin juoksentelimme Pöytyän avarilla pelloilla ja vehreissä metsissä - vaikka se onkin osa sitä mihin arvomme perustuvat – vaan riittää, että otamme harppauksen reilut kymmenen vuotta ajassa taaksepäin.

Vielä 2000-luvun alussa isäntä Janne, FIN-24, vietti aikaansa vesillä. Hän loi uransa ammattipurjelautalijana ja saavutti, mm.  Euroopan mestaruuden vuonna 2001 ja lukuisia rankkauksia maailman TOP10 purjelautailijoiden joukkoon. Vuonna 2003 ura päättyi loukkaantumiseen, ja Janne päätti ostaa sukutilan vanhemmiltaan. Asuinpaikka pysyi kuitenkin Sveitsissä, missä hänen kotinsa oli jo ollut pidempään, ja isäntä lensi Suomeen vain kylvö- ja puintikaudella.

Jannen etsiessä uusia tuulia elämäänsä, hän asui ja hiihti talvet Sveitsin Davosissa, Teufin kylässä. Jannen ystävällä Julialla oli käsin neulottu pipo ja hän olisi halunnut samanlaisen, mutta se ei ollut kaupan. Suomalaisella sisulla hän päätti tehdä sellaisen itse. Paikalliset isoäidit neuvoivat Jannea neulomisen saloihin kahvilassa ja ensimmäinen myssy valmistui tammikuun 16. päivänä vuonna 2006, viikon opettelun ja neulomisen ansiosta. Tämä taideteos muistutti pannumyssyä, mistä nimi myssy sitten valikoituikin. Sveitsiläisten ystävien mielestä suomenkielinen sana myös kuulosti hauskalta ja sopi heidän suuhunsa. Ensimmäinen myssy löytyykin edelleen samaisesta Teufin vuoristokahvilasta.

Pian kaikki Davosissa halusivat saada oman myssynsä ja niitä neulottiinkin aina hyvien laskupäivien jälkimainingeissa. Myös myssybileet yleistyivät muotiesityksineen ja erilaisine after ski -teemoineen. Alpit toimivat kotipesänä Davosissa, Münchenissä ja Zürichissä myydyille myssyille. Kaikkein tärkeintä oli kuitenkin se, että myssyjen tekeminen oli hauskaa ja siitä seurasi aina jotain positiivista.

Kutova mies erottui ihmisjoukoista ja Janne alkoikin kutoa myös Suomen vierailuidensa aikana. Isännän ykköspaikka kutomiselle oli ravintola Blanko Turussa. Näihin aikoihin myös ensimmäinen myssykraka syntyi, kun isäntä lensi ystävänsä häihin Etelä-Afrikkaan. Häitä edeltävänä iltana hän huomasi unohtaneensa kravatin matkasta, mutta päätti yrittää tehdä sellaisen itse. Kudinpussi kulki aina matkassa mukana, mutta koska harrastus oli varsin uusi, meni krakan valmistuminen yön pikkutunneille. Seuraavana päivänä häissä oli isännällä kuitenkin juhlien hienoin solmio.

Jo pelkkä verkkosivujen osoite myssy.fi oli sveitsiläisten mieleen ja suomalaisuus loi positiivisia mielikuvia.  Oli selvää, että Sveitsissä syntynyt myssy olisi suomalainen brändi – isännän käsistä kaikki oli kuitenkin saanut alkunsa. Seuraava vaihe kehityksessä oli löytää aitoa suomalaista villaa. Se ei ollutkaan aivan helppoa, sillä suomalaisen villan kehrääjiä oli hyvin vähän jäljellä. Pirtin Kehräämöltä löytyi kuitenkin sopivaa, ihanan paksua villaa myssytarpeisiin. Vuonna 2008 myssy.fi osallistui ensimmäistä kertaa Helsinki Design Marketiin.

Samaisena syksynä Janne tapasi Annan ja oli viimein valmis muuttamaan pysyvästi Suomeen. Hän aloitti maatilan täyspäiväisen kehittämisen ja pian farmi olikin valmis siirtymään kohti täysin luonnonmukaista tuotantoa. Myös Annalle luova työ ja kutominen tulivat luonnostaan, joten ei mennyt aikaakaan, kun hänkin tarttui kudinpuikkoihin. Vuonna 2009 Anna ja Janne muuttivat Rauhansuun vanhalle tilalle, heistä tuli tilan isäntä ja emäntä, ja myös itse Myssyfarmi perustettiin 11.8.2009.

Tästä eteenpäin palaset loksahtelivat paikoilleen lähes itsestään. Myssyfarmin ensimmäiset suomenlampaat saapuivat farmille vuonna 2010, kun Bambi, Susi ja Onni lammas syntyivät läheiselle Rintalan tilalle. Isäntäpari ymmärsi villan todellisen arvon – luontainen värikirjo, merinovillan veroinen pehmeys, täysi kotimaisuusaste ja hankala saatavuus – tekivät raaka-aineesta varsin ylellisen. Myös yhteistyö Rintalan tilan kanssa alkoi ja pian saatavilla oli villaa, jonka lanoliini oli tallella. Tämä mahdollisti myös villan täydellisen jäljitettävyyden.

Vuonna 2011 myssyfarmi.fi verkkosivusto ja myssykauppa avattiin. Tässä vaiheessa myös myssymummot astuivat kunnolla kuvioihin, sillä isäntäparilla ei yksinään ollut aikaa kaikkeen tarvittavaan kutomiseen. Mummot olivat auttaneet jo aiempina vuosina, mutta nyt oli tullut aika nostaa heidät kunnolla esille. Uskomme, että jokaiseen myssyyn on kudottu mukaan hieman heidän viisauttaan.

Samaan aikaan myös emännän tuotekehityskeittiössä kohisi ja kylmäpuristettu luomurypsiöljy, Hulda-herneet, hernerouhe ja hernejauho oli lanseerattu markkinoille yksi kerrallaan vuosien 2010-2015 aikana. 100% jäljitettävyys on asusteiden ja ruokatuotteidenyhteinen nimittäjä: tiedämme tarkkaan mistä villa tulee, minkä nimisiä lampaat ovat, kuka myssyn on neulonut, missä rypsi on kasvanut ja kuka öljyn on puristanut ja pullottanut. Sekä puhtaan luomuruoan tuottaminen että kauniiden käsintehtyjen suomenlampaan luomuvillaisten asusteiden suunnittelu ovat meille yhtä tärkeitä.

Kutominen ei ole koskaan ollut työmme, vaan intohimo ja inspiraation lähde. Vuonna 2014 teimme kuitenkin päätöksen lähteä kehittämään Myssyfarmia ammattimaisesti. Kolmen äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen Anna päätti olla palaamatta aiempaan työhönsä ja päätti ryhtyä päätoimiseksi emännäksi.Työn tulokset alkavat näkyä: Lokakuussa 2015 Myssyfarmin luomurypsiöljy valittiin Vuoden Luomutuotteeksi 2015 ammattikeittiösarjassa ja joulukuussa farmi sai ELY-keskuksen avustuksen myssyfarmin kansainvälistymiselle tiettävästi ensimmäisenä suomalaisena maatilana.

Nyt myssyt ovat valloittaneet 13 maata, olemme näkyneet eri medioissa ja meidät on palkittu työstämme. Silti meistä tuntuu, että matka on vasta alkanut. Uskomme, että omalla tekemisellämme voimme muuttaa ainakin osittain suomalaista maatalouskulttuuria, ellei ihan koko maailmaa. Olemme myös olleet onnekkaita, että ympärillemme on kerääntynyt mahtava myssytiimi, joka mahdollistaa kaiken tämän tekemisen. Meille askel juurille - eli ympäri maailmaa - tuntuu luonnolliselta jatkumolta myssytarinaan.