Farmi

Farmi

Me Myssyfarmilla uskomme, että asiat tehdään paremmin tekemällä ne hitaammin

Myssyfarmi on palkittu luomutila ja kansainvälistyvä ekodesign-yritys Pöytyän Vistolan kylältä. Missiomme on toimia siltana kaupungin ja maaseudun välillä tuottaen täysin jäljitettäviä asusteita ja luomuruokatuotteita. Isäntäparilla on rima korkealla ja tähtäin pitkällä.

Rauhansuun kantatila on kuulunut suvulle 1800-luvun alusta asti ja me näemme itsemme osana sukupolvien ketjua. Perinteinen maatilamiljöö, aavat peltoaukeat ja ympäröivä luonto, etenkin Kaulajoki, ovat meille tärkeitä inspiraation lähteitä. Meitä ajaa eteenpäin loputon usko puhtaan suomalaisen luonnon ja luonnonmukaisen maatalouden menestysmahdollisuuksiin. 

Kaikki myssytuotteet on neulottu käsin Pöytyällä myssymummojen, paikallisten isoäitien puikoissa. Käyttämämme raaka-aine 100% suomenlampaan luomuvilla on täysin jäljitettävissä takaisin naapurissa sijaitsevalle Rintalan tilalle.

Villa

Tiesitkö, että vain käsinpestyssä villassa on lanoliini, lampaan villan rasva, tallella? Lanoliini tekee villasta älyttömän pehmeää ja luontaisesti vettä hylkivää.

Jos jokin tekee tuotteistamme erityisiä, se on mummojen lisäksi käyttämämme villa. Mielestämme suomenlampaan luomuvilla on maailmanluokan tuote, joka odottaa löytämistään. Se on kiillossaan ja pehmeydessään liki merinovillan veroista, ja sen luontainen värispektri on upea: Mustien, valkoisten ja ruskeiden lampaiden villan sävyt ovat kauniita ja niitä sekoittamalla syntyy lisää näyttäviä, luonnollisia värejä.

Myssyfarmi käyttää tuotteidensa raaka-aineena liki ainoastaan värjäämätöntä sekä luonnonväreillä värjättyä suomenlampaan luomuvillaa, joka on peräisin Pöytyän Yläneeltä Rintalan luomutilalta (www.rintalantila.fi). Rintalan luomuvilla toimitetaan yhdessä myssyfarmin omien luomulampaiden villan kanssa Pirtin Kehräämöön, joka pesee ja kehrää villan ja lähettää sen takaisin Rintalaan omana eränään. Villaerän jäljitettävyys on meille tärkeää, näin pystymme takaamaan villan luonnonmukaisuuden.

Villa pestään vaatimuksestamme vain kevyesti, jotta sen luontainen rasva eli lanoliini säilyisi. Lanoliini pitää villan pehmeänä, erittäin ihoystävällisenä ja luonnostaan vettä- sekä likaahylkivänä. Raakavillassa lanoliinia on painosta noin 20% ja käyttämässämme langassa sitä on yhä jäljellä noin 5% painosta. Normaalisti villateollisuus erottelee lanoliinin villasta kemiallisesti ja myy sen kosmetiikkateollisuudelle.

Värjäykset tekee raaseporilainen Anna Vasko ja Aurinkokehrä (www.aurinkokehra.fi) luonnonväreillä taaten turvallisen värjäyksen ja villaerän jäljitettävyyden. Lisäksi käytämme myös vanhemmissa mallistoissa värjättyä suomalaista villaa Pirtin Kehräämöstä, joka on kehrännyt villaa vuodesta 1949. Pirtin Kehräämö on ainoita jäljellä olevia suomalaisen villan jalostajia.

Lampaat

Suomenlampaanvillan laatuominaisuuksia ovat erinomainen kiilto, kaunis kihara, karvan silkkimäisyys ja lukuisat luonnolliset eri värivaihtoehdot.

Suomenlammas on luonteeltaan eloisa ja valpas ja sen laumavaisto on erityisen vahva. Rotuna se on lähempänä villilammasta kuin useimmat jalostetut rodut. Suomenlammas on myös hedelmällisyysominaisuuksiltaan maailman parhaita.

Kyseessä on nimensä mukaisesti alkuperältään suomalainen maatiaisrotu ja meillä on laajin geneettinen suomenlammaspopulaatio. Suomenlampaalla on useita tuotanto-ominaisuuksia, joita muilla lammasroduilla ei ole tai ne eivät yhdisty samassa lammasrodussa. Se on pitkäaikaisen paikallisen kehityksen tulos, joka on omaan ympäristöönsä parhaiten sopiva rotu.

Rotu kuuluu pohjoismaisiin lyhythäntäisiin maatiaisrotuihin. Suomenlampaan määrätietoinen jalostus alkoi Lampaanjalostusyhdistyksen perustamisen jälkeen 1918. Sitä on pyritty kehittämään sekä lihan- että villantuotanto-ominaisuuksien suhteen.

Suomenlampaanvillan laatuominaisuuksia ovat erinomainen kiilto, kaunis kihara, karvan silkkimäisyys ja lukuisat luonnolliset eri värivaihtoehdot. Sen lisäksi se on pehmeä, kevyt, tiivis ja kestävä.

Myssyfarmin omat lampaat ovat nimeltään Susi, Bambi, Paali-Onni, Mä ja Pikku-Karhu.

Lähde: www.finnsheep.fi